Tidslinje 1851 - 1870
1851
The Fort Laramie traktaten underskrives af repræsentanter for indianerstammer som Lakota, Cheyenne, Arapaho, Crow m.fl. og regeringsrepræsentanter. Der havde forud for traktaten været en del krige mellem indianerstammerne, og de mange guldgravere der drog vestover blev overfaldet af indianerne. I traktaten stod at indianerstammerne fik hver deres stykke jord og for 50.000$ forsyninger hvert år, de næste 50 år. Til gengæld skulle der ikke være flere stammekrige og overfald, og alle uoverensstemmelser ville blive klaret af rettens vej. Traktaten var dog ikke meget bevendt da repræsentanterne for indianerne ikke havde den autoritet blandt indianerne som skulle til og forhandlerne fra regeringen ikke havde mandat til at yder den beskyttelse af indianerne som de havde lovet.
1851
John Savage bliver den første hvide mand der rider ind i Yosemite Valley, det sker under forfølgelsen af en bande indianere der har angrebet flere handelsposter i området.
1852
Onkel Toms hytte udgives. Den er skrevet af Harriet Beecher Stowe, og puster til ilden omkring modstanden mod sydens slaveri.
1852
Der er nu ankommet mere end 20.000 kinesere for at grave efter guld. Kineserne holder sig for sig selv, og lever efter deres egne regler, og der opstår derfor kinesiske bydele i byerne.
1853
Franklin Pierce vælges til Amerikas 14. præsident
1853
Kong Chow templet bliver bygget i San Francisco og bliver det første budhistiske tempel i Amerika.
1853
Californien begynder at inddrive de tilbageværende indianere i reservater oprettet af hårdhændede soldater. Indianerne er lovligt jagtet vildt og gratis slaver. Californiens hårdhændede behandling af indianerne , som er en af de værste og mest umenneskelige perioder i Amerikas historie,har resulteret i et fald i indianske indbyggere.fra 150.000 til færre end 30.000 indianere i 1870.
1853
I Californien er der kritiske røster overfor Chinatown, som er en kinesisk by midt i San Francisco og har ca. 25.000 kinesiske indbyggere. Kritikerne mente at kineserne fordriver alt og alle. Der bliver derfor vedtaget en lov om, at kineserne kun må eje guldminer der er forladt af hvide fordi minen er værdiløs. Det lykkedes dog alligevel kineserne ved hårdt arbejde og en velorganiseret arbejdskraft, at hive nok guld ud af minerne, til at de kunne tjene tilfredsstillende.
1853
Mexico sælger en stribe land der går langs Mexicos nordlige grænse, mellem Texas og Californien. Der er meningen at der skal etableres en jernbane der forbinder Missisippi med Stillehavet. Projektet bliver dog afbrudt da borgerkrigen bryder ud.
1854
Den britiske Baron Sir George Gore organiserer en stor bisonjagt, der skal blive en tre års ekspedition. De forlader Fort Leavenworth for at tage ud på den lange rejse. På det tidspunkt er Bisonbestanden allerede faldet betydeligt, pga. pelsjægerne som tjente godt på bisonskindene. De store bøffelhjorder der før fyldte hele plateauet, var nu delt op i en sydlig- og en nordlig hjord. Så Gore's ekspedition er en trussel mod bøffelbestanden og dermed mod indianernes naturlige levevis med bøflerne.
1854
Lakotahøvdingen Conquering Bear som er en af underskriverne af Laramie traktaten ifra 1851, bliver dræbt da soldater fra Fort Laramie rider ind i indianerlejren for at arrestere en indianer der har skudt en kalv der tilhørte en mormon. Conquering Bear ville godtgøre kalven, som der var skrevet i traktaten, men i stedet opstod der skyderi, hvor alle på nær en af soldaterne blev dræbt. For at hævne dette, sendte hæren en større deling af sted til Lakota lejren hvor de dræbte 86 krigere og tager 70 kvinder og børn til fange.
1854
Efter en bitter debat, godkender kongressen Kansas-Nebraska loven som annullerer Missouri aftalen fra 1820 om slaveri, ved at tillade at man kan vælge om man blive bruge fri arbejdskraft eller slaver.
1854
Det Republikanske parti opstår i modstand til Kansas-Nebraska loven, de vil have slaveriet ophævet, flere jernbaner og have åbnet nyt land mod vest.
1856
John C. Freemont bliver den første republikanske præsidentkandidat. Han vil have slaveriet ophævet og vinder 11 stater, men bliver slået på målstregen af James Buchanan.
1857
James Buchanan vælges som Amerikas 15. præsident
1857
Offentlighedens modstand mod mormonernes flerkoneri vokser støt, og præsident James Buchanan beorder militæret ind i Utah for at opretholde den føderale lov som er imod flerkoneri. Mormonerne kæmpede hårdt imod, og en af mormonerne Bringham Young gjorde alt for at stoppe militærets fremmarch i Utah. Han angreb forsyningslinierne, nedbrændte Fort Bridger, ødelagde forsyningstog og satte ild til prærien for at skræmme soldaternes heste. - Han gik endda så vidt at han planlagde evakuering og ødelæggelse af Salt Lake City, for at den ikke skulle komme soldaterne til gavn.
1857
MIdt under mormon-krigen rejste en flok ikke-mormonske nybyggere gennem det sydlige Utah, med kurs mod Californien. De blev omringet af Paiute-indianere, som hidkaldte hjælp fra den nærmeste mormonby. Disse mormoner under ledelse af John D. Lee var grebet af frygten omkring mormonjagten, og med hjælp fra Paiute-indianerne dræbte de alle de "fjendtlige" nybyggere på nær et par børn. Mormonen Bringham Young udtrykte ingen beklagelse over det skete og hjalp ikke myndighederne med at finde morderne.
1857
I Kansas vedtages en lov om lovliggørelse af slaveri, ved en forfalsket afstemning af folk der var var for slaveriet. Men modstanderne fik omstødt afstemningen, og en ny afstemning gav et overvældende flertal for afskaffelse af slaveriet.
1858
Det blev politisk vedtaget at mormonerne fik straffrihed for deres voldsomheder og forbrydelser mod føderal lov, og 2 uger senere kunne militæret rykke ind i den tomme Salt Lake City, og afslutte mormon-krigen.
1858
Den første non-stop dilligence har rejst 2600 miles fra St. Louis til Los Angeles på 20 dage.
1859
Der bliver fundet guld i Boulder Canyon ved Pikes Peak, og omkring100.000 lykkejægere drager mod drømmen om hurtig rigdom.
1859
Oregon bliver optaget i Unionen
1859
Der bliver fundet sølv i Comstock Lode i Nevada og lykkejægerne flokkes i byen Virginia.
1859
Slvetilhængere og mostandere mødes i Wyandotte i Kansas og underskriver en traktat, der gør Kansas til en slavefri stat. Vedtagelsen i kongressen forsinkes dog af sydstatsfolkene i kongressen.
1859
John Brown bliver hængt for forsøg på at starte et slaveoprør ved Harpers Ferry i Virginia.
1859
I dette årti er omkring 2.5 millioner mennesker emigreret til Amerika, heraf ca. 66.000 kinesere.
1860
Ponyekspressen fuldfører deres fantastiske åbningslevering, ved at bringe post på hesteryg fra St. Louis til Sacramento på 11 dage. Under den lange rejse besøgte postrytteren 119 mellemstationer hvor han skiftede hest, for at komme hurtigt videre. Der var ca. 12 miles mellem hver station.
1860
En ekstrem tørkeperiode fik ca. 30.000 bosættere til at forlade Kansas
1860
Abraham Lincoln vælges til Amerikas 16. præsident. Han er kraftigt imod slaveriet og hans valgsejr får South Carolina til at udtræde som stat.
1861
Kansas optages endeligt som en fir stat.
1861
Territorierne Nevada og Colorado bliver kommer under strengere regeringstro ledelse, og civilisationen og det organiserede liv breder sig over vesten.
1861
Texas optages i sydstaterne og tvinger samtidig deres legendariske guvernør Sam Houston til at opgive sit embede.
1861
Sydstatsstyrker affyrer skud mod Fort Sumter i Charlston i South Carolina og starter dermed den amerikanske borgerkrig..
1861
Da nyheden om borgerkrigen en måned senere når til Californien, melder Californien sig under Unionens (Nordstaternes) faner.
1861
Folkene der har arbejdet på at den moderne telegraflinje skulle spænde fra kyst til kyst, mødes ved Fort Bridget i Utah. Det første telegram bliver sendt fra Sacramentos øverste dommer til præsident Lincoln i Washington.
Færdiggørelsen af telegraflinjen, betød samtidig enden på Ponyekspressen.
1861
I kansas dannedes "The Kansas Jayhawkers" en gruppe sydstatsfolk der blev ledt af Charles J. Jennison. De foretog raids ind over Missouris grænser, hvor de bla. angreb og erobrede byen independence, hvor de afbrændte flere bygninger og dræbte mange indbyggere.