Apache Kid

00.00.1860 - 00.00.1910 ?

www.sherif.dk

Apache Kidd er endnu en af de store myter fra den Amerikanske vildmark. Ingen ved præcist hvornår han blev født, men det er anslået at han blev født engang i 1860 i San Carlos reservatet. Han er Apache og hans indianernavn er Haskay-bay-nay-natyl ("Den høje mand hvis skæbne er et mystisk endeligt") . Dette navn var dog vanskeligt at udtale, så han blev i stedet kald Apache Kid. Han arbejdede i Globe med forskellige jobs, indtil den berømte spejder Al Sieber tog ham under sine vinger og ansatte ham som spejder. Al Sieber lærte Apache Kid alt hvad en god spejder skulle lære. Apache Kid blev hurtigt dygtig og avancerede til 1. sergent på kun 2 år.

I 1887 havde Apache Kid og en gruppe på 10 mænd ansvaret for en vagtpost ved San Carlos. Han var en dag taget fra sin post for at jage den indianer, der formodedes at have dræbt Apache Kids fader. Da han vendte tilbage til vagtposten, kom han og gruppen i skænderi med Al Sieber, og en fra gruppen skød Al Sieber i benet, hvorefter Apache Kid og en del af gruppen flygtede. De overgav sig dog senere til myndighederne.
De blev kendt skyldige i mordforsøg og skulle afsone 7 år i Yuma fængslet. Under transporten til Yuma, lykkedes det Apache Kid og hans bande at flygte. Under flugten blev 3 vagter dræbt.

I løbet af den næste årrække huserede Apache Kid og hans bande der snart talte 30 mand. De stjal heste, dræbte enlige jægere, angreb landejendomme og rygterne om deres forbrydelser var mange. Der blev udstedt en "Dead or Alive" dusør på 5.000$ på Apache Kid, men den blev aldrig indløst. Omkring 1894 standsede rygterne omkring banden og man formodede derfor, at Apache Kid var blevet dræbt, men andre rygter siger at Apache Kid og hans bande trak sig tilbage til Sonora i Mexico, hvor de levede i mange år.