Bat Masterson

24.11.1853 - 25.10.1921

www.sherif.dk

Bartholomew Masterson blev født den 24. november 1853 i Quebec i Canada.Han havde to brødre Ed og James Masterson. Bartholomew skiftede senere navn til William Barkley Masterson, men blev aldrig kaldt andet end "Bat" Masterson.
Familien flyttede til Wichita i 1869 og i 1972 blev Bat Masterson og hans brødre bøffeljægere Det var mens Bat som 19 årig jagede bøfler, han første gang mødte Wyatt Earp, de jagede begge bøfler i Arkansas. Bat Masterson deltog i slaget i 1874 ved Adobe Walls, mellem bøffeljægere og en sammenbragt bande indianere.som blev anført af halvblodsindianeren Quannah Parker.Denne indianerbande havde besluttet sig for at udrydde alle pelsjægere, da de dræbte indianernes vigtige levebrød.

Bat Masterson var herefter ansat en kort tid som spejder hos the Canadian Panhandle expedition, men valgte at rejse til Dodge City.
Her kom han i skænderi om en barpige ved navn Molly Brennan, det endte med at Bat dræbte Melvin King som var officer i hæren, og blev selv skudt i benet under episoden. Bat Masterson blev dog ikke tiltalt for drabet.
Bat blev i 1877 vicesherif i Dodge City. Han blev senere valgt til sherif i byen.Hans bror Ed Masterson var marshall i byen. Hans første succesfulde fangst var Dave Rudabaugh og Edgar West som var togrøvere. Han deltog og i en forfølgergruppe der talte folk som Wyatt Earp, Bill Tilghman og Charlie Bassett. De fangede den efterlyste James Kennedy. han arresterede senere selv Henry Borne.
I marts 1879 rekrutterede Bat 30 mænd der skulle sørge for at Santa Fe jernbanen kunne udbygges til Arkansas floden i fred.

En dag kom en flok fulde cowboys til Dodge City. De lavede ballade på en af salonnerne, og Ed og Bat Masterson tog til salonen for at dæmpe gemytterne. Bat tog bagvejen og Ed hovedindgangen. Ed kom ind i salonen, og bad de brovtende cowboys aflevere deres pistoler. To fulde cowboys gik hen til Ed, den ene satte pistolen for Ed's bryst og trykkede af. Ed blev dødeligt såret og stikflammen fra revolveren satte ild i hans vest.
Bat havde hørt skuddet om kom stormende, han bad Ed søge hjælp og gik ind i salonen, hvor han skød de to fulde cowboy, hvoraf den ene døde. Det satte en dæmper på gemytterne.

Efter Eds død forlod Bat Masterson Dodge City og tog til Tombstone. Der brugte han en del tid i the Long Branch saloon, på at spille poker med hans venner Wyatt Earp, Doc Holliday og Luke Short.
Der var han kun i kort tid, før han hørte at hans bror, James Masterson var blevet såret under et skænderi med en bartender i Dodge City der hed Al Updegrapr. Straks vendte han tilbage til Dodge for at hjælpe sin bror.
Han kom til Dodge og gik straks hen og udfordrede bartenderen. Det udvekslede sig til et skyderi, hvor flere deltog på begge sider. Den eneste der blev såret var bartenderen. Skyderiet blav afbrudt af byens Marshal og borgmesteren. brødrene betalte en bøde for at have affyret skud i Front Street. Denne bøder betalte Bat grinende og forlod sammen med broderen byen.

De tog tilbage til Tombstone, hvor de kun var i kort tid, inden de drog videre. Hvis de var blevet længere var bat sandsynligvis også blevet inddraget i den berømte skudduel i the OK Corral, hvor the Clantons var i duel med the Earps.

Man hørte ikke om Bat Masterson igen, før i 1883 hvor han hjalp hans ven Luke Short, i the Dodge City war, hvor Luke Short var blevet fortrængt fra politisk indflydelse. Sammen med andre venner som Wyatt Earp, Charllie Bassett, Doc Holliday og andre kendte pistolmænd, prævede de at få Larry Deger fra magten i byen, men uden held. Så de forlod Dodge City igen.

I 1884 beguyndte Bat at skrive sportsartikler. Han flyttede senere til New York hvor han blev ansat ved teh Morning Telegraph.

Rygterne omkring Bat Masterson sagde at han havde dræbt omkring 27 mænd, men den virkelige sandhed er, at der nok kun var 2 - 3 hakker i hans revolverskæfte.

Som reporter skrev han også om vestens helte og var kraftigt medvirkende til hans ven, Wyatts Earps berømmelse.

Den 25.oktober1921 døde Bat Masterson af et hjertetilfælde, mens han sad ved sit skrivebord.

Bat Mastersons gravsten på Woodlawn Cementery i
Bronx New York. Den bærer inskriptionen
"Loved by anyone"