Christoffer Kit Carson

24.12.1809 - 23.05.1868

Chistoffer (kit) Carson blev født den 24. december 1809 i Madison County i Kentucky. Mens Kit Carson endnu var barn, flyttede familien til Howard County i Missouri.

Da Kit Carson var 14 år gammel, kom han i lære som saddelmager i Franklin i Missouri. Men det følgende år stak han af og slog sig sammen med en flok der rejste til Santa Fe. Han blev senere formand i en kobbermine i Santa Rita i New Mexico.

Han mødte den berømte bjergjæger (mountain man) Tom Fitzpatrick og de arbejdede som jæger i Rocky Mountains de næste par år. Her var de også i kamp mod en gruppe Blackfeet indianere, som opgav overfaldet.I 1837 blev Kit Carson ansat hos the Hudson Bay Company.

Kit Carson blev gift og de fik et par born, hvorefter hans kone døde. Han giftede sid igen, denne gang med en indianer og senere igen med Marie Josefa Jaramillo af mexicansk afstamning. Kit Carson rejste mod Missouri for at få sin ældste datter i skole. På denne rejse mødte han John Fremont, som netop var tilbage efter en ekspedition til Des Moines floden. Deto mænd kom godt ud af det med hinanden, og Kit Carson blev ansat som spejder.

I 1843 rejste de, sammen med Tom Fitxpatrick, på en ny ekspedition ind i Laramie bjergene. De krydsede Rocky Mountains ved sydpasset og Green River. De fulgte herefter the Bear River indtil de kom til den store saltsø (the Great Salt Lake)

Efter at have brugt lidt tid ved Fort Hall, tog Fremont og Carson ud på en ny ekspedition. De fulgte the Snake River til Fort Vancouver, hvor de mødte John McLoughlin. Ekspeditionen tog derefter sydover hvor de udforskede Klamath Lake og the Great Basin. Det var blevet vinter og de kæmpede mod vejret, men lykkedes at krydse Sierra Nevada bjergene og nåede Fort Sutter. Fremont og Carson kom til St. Louis den 6. august 1844.

I 1845 tog Carson og Fremont ud på deres 3. ekspedition, men den blev afbrudt da den Mexikanske krig brød ud. Fremont blev udnævnt til major i den amerikanske hær (U.S. Army) og General Stephen Kearny overtalte Kit Carson til at blive hans guide, mens Kearne prøvede at indtage Californien.

I 1849 slog Carson sig ned som landmand ved Raydo. Men han deltog stadig i som guide for militæret, tog på jagt i bjergene og drev får til Californien.

Carson havde sympati for de indfødte indianere og blev i marts 1854 indianeragent i Taos, New Mexico. Den amerikanske borgerkrig brød ud og Kit Carson blev udnævnt til oberst i sydstatshæren (the Union Army) hvor han ledte the 1st New Mexico Volunteers.

Efter borgerkrigen blev Carson udnævnt til leder for indianerkontoret for Colorado Territoriet. Han beholdt den stilling indtil 1861, hvor han sagde op for at blive oberst i the New Mexico frivilige infanteri, han viste igen sit værd og blev forfremmet til brigade general. I 1864 ledte han en ekspeditions til Adobe Walls, hvor han og hans mænd sloges mod 3.000 Kiowas, Comanches og Arapaho indianere, for at beskytte byen.

Kit Carson forlod hæren i november 1867 og slog sig ned i Boggsville i Colorado, hvor han døde den 23. maj 1868.